Thursday, 17 December 2015

VITA C


Assalammualaikum....
Hari ini nak share pasal VITA C SHAKLEE..
Saya memang pengguna tegar VITA C...
WAJIB ambil VITA C setiap hari...

VITA C sangat berkesan untuk kulit...
Dapat rasa kulit semakin cerah, kesan jerawat semakin pudar...

Sekarang VITA C menjadi ubat untuk sakit kepala saya...
Bila sakit kepala, ambil 2 biji VITA C...
Alhamdulillah lega sakit kepala...
Cuba elak penggunaan panadol...

Semoga perkongsian ini bermanfaat~

Tuesday, 8 December 2015

KENALI BMI & BMR ANDA

Assalammualaikum....
Hari ini saya nak berkongsi secara ringkas mengenai BMI & BMR
Baru sahaja baca nota mengenai BMI & BMR tadi hehehe
Penting juga untuk setiap orang mengetahui atau mengenal pasti tahap BMI & BMR diri sendiri...
Jika anda sedang berusaha untuk mengurangkan berat badan, kedua-dua perkara tersebut (BMI & BMR) adalah perkara asas yang perlu diketahui

Apa itu BMI???
BMI (Body Mass Index) - kadar nisbah berat badan dan tinggi individu
Melalui BMI kita dapat mengetahui tahap berat badan kita sama ada seimbang atau tidak


Jom kira sendiri berapa BMI kita???
Seterusnya rujuk jadual BMI seperti di atas untuk kenal pasti di manakah tahap berat kita??
Berat badan seimbang ke tidak???

Apa itu BMR??
BMR (Basal Metabolism Rate)
Ia menunjukkan kadar pembakaran kalori badan pada masa individu tersebut tidak melakukan apa-apa aktiviti atau masa tidur.
Semasa tidur juga pembakaran kalori tetap berlaku....wowww!!! Hehehe

Terdapat dua cara untuk mengenalpasti BMR :
1 - Karada scan (menggunakan mesin dan bacaan lebih tepat)
2 - Pengiraan Harris Benedict Equation

Ok...back to school...kita kena kira BMR kita menggunakan formula...macam study matematik juga ni...hehe

Formula Harris Benedict Equation :

Untuk LELAKI = (13.7516 x weight) + (5.0033 x height) - (6.755 x age) + 66.473 kcal/day

Untuk PEREMPUAN = (9.5634 x weight) + (1.8496 x height) - (4.6756 x age) + 655.095 kcal/day

* weight (kg)
* height (cm)

Jom kira BMR kita!!!
Kita buat latihan matematik sikit....jom selesaikan contoh kes ini...

Contoh : Kirakan BMR individu A

Individu A,

Berat = 80 kg
Tinggi = 165 cm
Umur = 30 tahun

BMR 'A' (LELAKI)
= (13.7516 x 80) + (5.0033 x 165) - (6.755 x 30) + 66.473 kcal/day
= 1789.496 kcal/day

BMR 'A' (PEREMPUAN)
= (9.5634 x 80) + (1.8496 x 165) - (4.6756 x 30) + 655.095 kcal/day
= 1585.083 kcal/day

Kesimpulan,

Kadar pembakaran kalori dalam badan individu 'A' ;
Jika LELAKI = 1789.496 kcal/day
Jika PEREMPUAN = 1585.083 kcal/day

BMR lelaki kebiasaannya memang lebih tinggi daripada perempuan, hal ini kerana lelaki lebih banyak otot, manakala perempuan lebih banyak lemak.

So untuk kurus atau mengurangkan berat badan, kita perlu makan KURANG daripada kadar BMR kita!!!!
Kawal pengambilan kalori harian kita...
Jika pengambilan kalori harian lebih daripada kadar BMR, kalori berlebihan itu akan ditukar menjadi lemak.

Itu dia kaitan antara BMI & BMR.
Jom kenalpasti BMI & BMR kita!!!

Selamat mencuba
Semoga perkongsian ini bermanfaat.
Sekian, terima kasih.


Thursday, 5 November 2015


Itu dia hasil shopping shaklee bulan november 2015. Hehehe...bulan ni received dua parcel. Kedua2 pembelian ni ade diskaun...memang berbaloi. GLA promosi item bulan oktober, ESP & VITA C off 50%. Saya pula suka simpan stok, time ade promosi ni la cepat2 grab.


Stok wajib kne ade ESP & VITA C...sebolehnya tak nak sampai terputus bekalan. Hahaha.. Seronoknya shopping online, segalanya dihujung jari. Excited jugak tiap kali terima parcel dari abg posmen...hehe

Ok..cukop perkongsian untuk hari ni. Seharian jugak plan ape topik nak update kat blog hari ni...hehe. Baru nak explore blog. Huhu... Bertemu nanti di entry lain...assalamualaikum

Wednesday, 4 November 2015



Assalammualaikum...
Salam 1 Malaysia!!

Tujuan blog ini diwujudkan adalah untuk saya berkongsi idea dan pengetahuan saya kepada umum. Insyaallah main focus kewujudkan blog ini adalah untuk perkongsian mengenai kesihatan. Matlamat saya untuk menjadikan aktiviti penulisan dan perkongsian di blog ini sebagai rutin harian. Semoga dipermudahkan niat saya ini. 

Saya adalah pengguna dan pengedar SHAKLEE.

SID : 1190188
HP : 017-7145029 
EMAIL : iffa_ismail@yahoo.com